Экоресурсы для противокоррозионной защиты стали - Сизая, О.И.; Савченко, О.Н.; Челябиева, В.М.; Митяй, Н.И. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2010)
С целью поиска эффективных и экологически безопасных ингибиторов на основе сырья растительного происхождения исследована противокоррозионная активность веществ водных вытяжек из сельскохозяйственных культур: чеснока, лука, зерен горчицы и рапса. При введении этих компонентов в нейтральную коррозионную среду (3 % NaCl) наблюдается торможение коррозии стали — защитный эффект 70–92 %. Растительные ингибиторы могут составить успешную конкуренцию традиционным синтетическим ингибиторам. З метою пошуку ефективних та екологічно безпечних інгібіторів на основі сировини рослинного походження досліджено протикорозійну активність речовин водних витяжок із сільськогосподарських культур: часнику, цибулі, зерен гірчиці та рапсу. При введенні цих речовин у нейтральне корозійне середовище (3 % NaCl) спостерігається гальмування корозії сталі — захисний ефект 70–92 %. Рослинні інгібітори можуть скласти успішну конкуренцію традиційним синтетичним інгібіторам. Steel anticorrosive activity of water extractions from agricultural crops agents such as garlic, onions, mustard and rape for prospecting of efficient and ecologically safe inhibitors on vegetable raw material basis is investigated. It is displayed that the extractions insertion into neutral corrosive environment (3 % NaCl) decreases steel corrosion by protective effect on 70–92 %. Vegetable inhibitors can make a successful competition with traditional synthetic inhibitors.