Радiацiйно-хiмiчна оцiнка золошлакових вiдходiв як сировини для виробництва будiвельних матерiалiв - Уханьова, М.І. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2010)
Исследованы элементный, минералогический и радионуклидный составы золошлаковых отходов тепловых электростанций. Изучены особенности морфологии поверхности зольных и шлаковых частиц. Определено, что превалирующей пространственной формой являются конгломераты сплавленных агрегатов. Установлено высокое содержание соединений типа стеклофазы. Показано присутствие алюминатов и силикатов кальция, которые обладают гидравлической активностью. Определена эффективная удельная радиоактивность золошлаков. Показано, что золошлаки относятся к первому классу радиационной опасности. Досліджено елементний, мінералогічний та радіонуклідний склад золошлакових відходів теплових електростанцій. Вивчено особливості морфології поверхні зольних та шлакових частинок. Виявлено, що превалюючою просторовою формою є конгломерати сплавлених агрегатів. Встановлено високий вміст сполук типу склофази. Показано наявність алюмінатів та силікатів кальцію, що володіють гідравлічною активністю. Визначено ефективну питому радіоактивність золошлаків. Показано, що золошлаки відносяться до першого класу радіаційної небезпеки. The elemental, mineralogical and radionuclide composition of fuel ash-and-slag wastes of thermal power stations is investigated. The characteristic of surface morphology of ash and slag particles are explored. It is determined that conglomerates of melted aggregates are the predominating space form. The high content of such components as glass-phase is determined. Calcium aluminates and silicates presence which possess hydraulic activity is displayed. The effective specific radioactivity of ash-and-slag is determined. It is exhibited that the ash-and-slag are concerned to the first class of radiation danger.