Особливостi моделювання гетерогенних реакцій з урахуванням конвективного мiжфазного потоку - Колесник, В.В.; Орлик, В.М. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2010)
На примере горения угольной частички показано, что учет только концентрационной диффузной составляющей массообмена между газовой и твердой фазами может приводить к значительной погрешности. Для корректного расчета физико-химических процессов с участием гетерогенных реакций важно учитывать дополнительный общий массовый (стефановский) межфазный поток, одной из причин возникновения которого может быть значительная разность температур твердой поверхности и ядра газовой фазы. На прикладі горіння вугільної частинки показано, що врахування лише концентраційної дифузійної складової масообміну між газовою та твердою фазами може призводити до значної похибки. Для коректного розрахунку фізико-хімічних процесів за участю гетерогенних реакцій важливо враховувати додатковий загальний масовий (стефанівський) міжфазний потік, однією з причин виникнення якого може бути значна різниця температур твердої поверхні та ядра газової фази. The significant error because of taking into consideration only mass transfer flow concentration diffusion between gas and solid phases by the example of coal particle combustion is displayed. It is important to take into account an additional general mass (Stephan) interphase flux for the correct calculation of physical and chemical processes with heterogeneous reactions participation. Considerable difference of solid surface and gas phase temperatures is one of the flux occurrence factors.