Автоклавний розклад цирконового концентрату в присутностi фториду кальцiю - Павленко, Т.В.; Рудковська, Л.М.; Омельчук, А.О.; Онiщук, С.Ф. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2010)
С целью получения диоксида циркония исследован процесс автоклавного разложенияцирконового концентрата растворами гидроксида натрия в присутствии фторида кальция. Определены оптимальные условия разложения, изучены свойства образующихся продуктов. Показано, что предлагаемый метод позволяет достичь степени разложения цирконового концентрата 96–99 %, а также снизить энерго-и ресурсозатраты по сравнению с известными способами переработки. З метою одержання діоксиду цирконію досліджено процес автоклавного розкладу цирконового концентрату розчинами гідроксиду натрію в присутності фториду кальцію. Визначено оптимальні умови процесу розкладу та вивчено хімічні властивості продуктів взаємодії. Показано, що запропонований метод дозволяє досягти ступеня розкладу цирконового концентрату 96–99 %, а також знизити енерго- та ресурсозатрати у порівнянні з відомими способами переробки. The process of zirconium concentrate autoclave decomposition by sodium hydroxide solution at the presence of calcium fluoride for zirconium dioxide production is investigated. The process optimal conditions are determined and the resulting products properties are explored. It is displayed that the proposed method allows to achieve 96–99 % degree of zirconium concentrate decomposition with energy and resources consumption decrease in comparison with known methods.