Огнестойкие прессованные строительные плиты из растительного сырья - Грабовский, О.В.; Барбаш, В.А.; Шабанов, М.В. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2010)
Разработана технология изготовления прессованных материалов из древесной стружки, отхо дов переработки льна и пшеничной соломы на основе карбамидоформальдегидной смолы с добавлением отечественных алюминий-и фосфатсодержащих препаратов. Технология позволяет повысить огнестойкость, снизить эмиссию формальдегида до 10 мг/100 г материала, температуру прессования на 45–55 °С, отказаться от импортного отвердителя. Розроблено технологію виготовлення пресованих матеріалів із деревинної стружки, відходів переробки льону та пшеничної соломи на основі карбомідоформальдегідної смоли з додаванням вітчизняних алюміній-та фосфатмістких препаратів. Технологія дозволяє підвищити вогнестійкість, знизити емісію формальдегіду до 10 мг/100 г матеріалу, температуру пресування на 45–55 °С, відмовитися від імпортного затверджувача. The technology of pressed materials from wood chips, flax and wheat straw processing wastes on carbamide formaldehyde resin basis and additives of domestic aluminium- and phosphate-containing substances is developed. The technology application increases fire-resistance, formaldehyde emission up to 10 mg /100 g of material, reduce on 45–55 °C the pressing temperature and reject imported materials.