Новые композитные волокна с осажденным слоем бирнессита - Бондарь, Ю.В. (Доповіді НАН України, 2017)
Синтезированы новые композитные волокна путем in situ формирования слоя диоксида марганца на поверхности модифицированных полиакрилонитрильных волокон. Данные электронно-микроскопического, инфракрасного и рентгенофазового исследований подтвердили образование бирнессита (δ-MnO₂) на поверхности волокон в виде равномерного плотного слоя, состоящего из наноагрегатов округлой формы. Апробирование композитных волокон в процессе каталитического окисления двухвалентного железа в растворе показало их высокую эффективность. Синтезовані нові композитні волокна шляхом in situ осадження шару діоксиду марганцю на поверхню модифікованих поліакрилонітрильних волокон. Дані електронно-мікроскопічного, інфрачервоного та рентгенофазового досліджень підтвердили утворення бірнеситу (δ-MnO₂) на поверхні волокон у вигляді рівномірного щільного шару, що складається з наноагрегатів округлої форми. Апробація композитних волокон у процесі каталітичного окиснення двовалентного заліза в розчині показала їх високу ефективність. New composite material is synthesized by the in situ formation of a manganese dioxide layer on the surface of modified polyacrylonitrile fibers. Scanning electron microscopy, infra-red and X-ray diffraction analyses confirmed the formation of birnessite (δ-MnO₂) on fibers’ surface, which forms a compact layer consisted of rounded nanoaggregates. The testing of composite fibers in the catalytic oxidation of divalent iron in a solution has shown their high efficiency.