Підвищення експлуатаційної надiйності та екологiчної безпеки трубопровiдного транспорту - Старчак, В.Г.; Олексієнко, С.О.; Іваненко, К.М.; Мачульський, Г.М.; Поліщук, Т.М. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2011)
Выполнена корреляция между показателями физико-химических явлений на поверхности, в поверхностном слое и объеме металла и характеристиками синергистов. На основе показателей корреляции разработаны активные синергические металлохелатирующие композиции для поверхностной модификации стали с учетом химической природы неметаллических включений. Использование композиций повышает долговечность, эксплуатационную надежность и экологическую безопасность трубопроводного транспорта с получением экономии энерго- и материальных ресурсов. Виконано кореляцію між показниками фізико-хімічних явищ на поверхні, у поверхневому шарі та об’ємі металу та характеристиками синергістів. На основі показників кореляції розроблено активні синергічні металохелатуючі композиції для поверхневої модифікації сталі з урахуванням хімічної природи неметалевих включень. Використання композицій підвищує довговічність, експлуатаційну надійність та екологічну безпеку трубопровідного транспорту з одержанням економії енерго- та матеріальних ресурсів. The correlation of physicochemical effects on surface, in surface layer and volume of metal with synergist characteristics is performed. On the correlation indexes basis active synergetic metallochelating compositions for steel surface modification taking into consideration chemical nature of nonmetallic inclusions are developed. The compositions application increases durability, operational durability and ecological safety of pipeline transport with power and material resources economy obtaining