Вуглеводневі гази флюїдних включень у “мармароських діамантах” з жил у відкладах флішової формації району нового Бескидського тунелю (Кросненська зона Українських Карпат) - Наумко, І.М.; Занкович, Г.О.; Куземко, Я.Д.; Дяків, В.О.; Сахно, Б.Е. (Доповіді НАН України, 2017)
У складі флюїдних включень у “мармароських діамантах” і кальциті з карбонатно-кварцових жил та закритих пор порід флішової формації Кросненської зони Складчастих Карпат у районі будівництва нової гілки Бескидського залізничного тунелю ідентифіковано переважно метан та його гомологи (вірогідно до С₉). Встановлена висока масова концентрація вуглеводнів вказує на можливість перенесення мінеральних речовин вуглеводне-водним флюїдом і кристалізації з такого флюїду парагенезів з “мармароськими діамантами”. Це свідчить про наявність спряжених процесів міграції висхідних відновних вуглеводневмісних флюїдів і формування прожилково-вкрапленої мінералізації як вагомого показника мінераловуглеводнегенезу на ще одній ділянці поширення “мармароських діамантів” у відкладах флішової формації даної структурно-фаціальної одиниці, що розширює перспективи її нафтогазоносності. В составе флюидных включений в “мармарошских диамантах” и кальците из карбонатно-кварцeвых жил и закрытых пор пород флишевой формации Кросненской зоны Складчатых Карпат в районе строительства новой ветки Бескидского железнодорожного тоннеля индентифицированы преимущественно метан и его гомологи (вероятно, до С₉). Установленная высокая массовая концентрация углеводородов указывает на возможность переноса минеральных веществ углеводородо-водным флюидом и кристаллизации из такого флюида парагенезисов с “мармарошскими диамантами”. Это свидетельствует о наличии сопряженных процессов миграции восходящих восстановленных углеводородсодержащих флюидов и формирования прожилково-вкрапленной минерализации в качестве весомого показателя минералоуглеводогенезиса на еще одном участке распространения “мармарошских диамантов” в отложениях флишевой формации данной структурно-фациальной единицы, что расширяет перспективы ее нефтегазоносности. Mainly methane and its homologues (probably, to C₉) are identified in the composition of fluid inclusions in “Marmarosh diamonds” and calcite from carbonate-quartz veins and closed pores of rocks of the flysch formation of the Krosno zone of Folded Carpathians in the area of construction of a new branch of the Beskyd railway tunnel. The established high mass concentration of hydrocarbons points to a possibility of the transferring of mineral substances by the hydrocarbon-water fluid and the crystallization of parageneses with “Marmarosh diamonds” from such fluid. This evidences about the presence of the conjugated processes of migration of rising reduced hydrocarbon-containing fluids and formation of a veinlet-impregnated mineralization as a mineralohydrocarbongenesis significant indicator on one more area of spreading “Marmarosh diamonds” in sediments of the flysch formation of this structural-facial unit, which extends its oil- and gas-prospects.