Действие антибиотика батумина на образование биоплёнок у стафилококков - Чуркина, Л.Н.; Ванечотте, M.; Перунова, Н.Б.; Лютко, О.Б.; Ярошенко, Л.В. (Доповіді НАН України, 2017)
Антибиотик батумин, синтезируемый Pseudomonas batumici, показал высокую активность в отношении типовых и референс-штаммов, а также клинических изолятов 30 различных видов рода Staphylococcus (включая MRSA и SSCVs). Активность батумина относительно этих бактерий составляла 0,25—0,5 мкг/мл. Исследовано влияние батумина на формирование биопленки у представителей рода Staphylococcus. В присутствии в среде 0,125 мкг/мл батумина (половина ингибирующей рост концентрации) уменьшалось образование биопленки у 85 % изученных штаммов. Эффективность антибиотика зависела от стадии ее формирования. Внесение батумина в питательную среду одновременно с культурой способствовало снижению значений биопленкообразования у всех исследуемых штаммов стафилококков. Сформированная биопленка была более резистентна к антибиотику. Нарушение процесса образования биопленки под влиянием батумина подтверждено популяционным анализом исследуемых штаммов стафилококков. Антибіотик батумін, який синтезується Pseudomonas batumici, показав високу активність відносно типових і референс-штамів, а також клінічних ізолятів 30 різних видів роду Staphylococcus (включаючи MRSA і SSCVs). Активність батуміну щодо цих бактерій становила 0,25—0,5 мкг/мл. Досліджено вплив батуміну на формування біоплівки у представників роду Staphylococcus. За наявності в середовищі 0,125 мкг/мл батуміну (половина інгібуючої ріст концентрації) зменшувалося утворення біоплівки у 85 % вивчених штамів. Ефективність антибіотика залежала від стадії її формування. Внесення батуміну в поживне середовище одночасно з культурою сприяло зниженню значень біоплівкоутворення в усіх досліджуваних штамів стафілококів. Сформована біоплівка була більш резистентною до антибіотика. Порушення процесу утворення біоплівки під впливом батуміну підтверджено популяційним аналізом досліджуваних штамів стафілококів. Antibiotic batumin produced by Pseudomonas batumici has shown high activity against the type and reference strains and clinical isolates of 30 different species of the genus Staphylococcus (including MRSA and SSCVs). Batumin activity against these bacteria was 0.25—0.5 μg/ml. Batumin influence upon the biofilm formation by representatives of genus Staphylococcus has been studied. Presence of 0.125 μg /ml of batumin in the medium decreased the biofilm formation in 85 % of studied strains. Antibiotic effectiveness depended on the stage of its formation. Entry of batumin into the medium simultaneously with the bacterial culture promoted a decrease of the biofilm formation in all studied strains of staphylococci. The formed biofilm was more resistant to antibiotic. Breach of process of biofilm formation under the batumin influence was confirmed by the population analysis of studied staphylococci strains.