Морфогенез гаметофіта папороті флори України Polystichum aculeatum (L.) Roth в культурі in vitro - Бабенко, Л.М.; Романенко, К.О.; Щербатюк, М.М.; Вашека, О.В.; Романенко, П.О.; Негрецький, В.А.; Косаківська, І.В. (Доповіді НАН України, 2017)
Досліджено морфологію й характер проростання спор та особливості розвитку гаметофіта дикорослої
папороті Polystichum aculeatum (L.) Roth в культурі in vitro. Встановлено, що проростання спор залежало
від тривалості їх зберігання. В культурі in vitro проростали 80—95 % свіжозібраних спор. Після 4—6 місяців
зберігання в лабораторних умовах схожість спор P. aculeatum коливалася від 68 до 95 %, після 1,5 року — не
перевищувала 20 %. Виокремлено та встановлено часові межі чотирьох етапів морфогенезу гаметофіта.
Показано, що проростання спор і формування протонеми у P. aculeatum відбувалося за Vittaria-типом, розвиток проталія — за Aspidium-типом. Исследована морфология и характер прорастания спор и особенности развития гаметофита дикорастущего папоротника Polystichum aculeatum (L.) Roth в культуре in vitro. Установлено, что прорастание спор
зависело от продолжительности их хранения. В культуре in vitro прорастали 80—95 % свежесобранных
спор. После 4—6 месяцев хранения в лабораторных условиях всхожесть спор P. aculeatum колебалась от
68 до 95 %, после 1,5 года — не превышала 20 %. Выделены и установлены временные пределы четырех
этапов морфогенеза гаметофита. Показано, что прорастание спор и формирование протонемы у P. aculeatum
происходили по Vittaria-типу, развитие проталлия — по Aspidium-типу. The spore morphology and the germination pattern, as well as peculiarities of the gametophyte development
of a wild fern Polystichum aculeatum (L.) Roth. in culture in vitro are studied. The spore germination is found
to be dependent on the duration of their storage. 80—95 % of freshly-picked spores have germinated in culture
in vitro. After the 4—6-month storage under lab conditions, the germinating ability ranged within 68—95 %; after
1.5 months, it did not exceed 20 %. The time limits of four stages in gametophyte morphogenesis are singled
out and established. The spore germination and the protonema formation in P. Aculeatum are shown to occur
according to the Vittaria-pattern, prothallium development — according to the Aspidium-pattern.