Структура образования и рециклинг технологических отходов на металлургических предприятиях полного цикла - Назюта, Л.Ю.; Смотров, А.В.; Губанова, А.В.; Корнев, Г.В. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2011)
На основании данных открытых источников представлен анализ структуры и объема образования основных технологических отходов Мариупольского металлургического комбината им. Ильича за период 2000–2010 гг. Проанализирован химический состав основных видов технологический отходов. Показана целесообразность их использования в собственном производстве. Определена степень рециклинга — 73 % от общего объема образования. Рассчитан удельный объем образования отходов по видам производства и в пересчете на 1 т выплавленной стали. Результаты сопоставлены с данными других предприятий аналогичного типа в Украине и за рубежом. На підставі даних відкритих джерел представлено аналіз структури та обсягу утворення основних технологічних відходів Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча за період 2000–2010 рр. Проаналізовано хімічний склад основних видів технологічний відходів. Показано доцільність їх використання у власному виробництві. Визначено ступінь рециклинга — 73 % від загального об’єму утворення. Розраховано питомий об’єм утворення відходів за видами виробництва та у перерахунку на 1 т виплавленої сталі. Результати зіставлено з даними інших підприємств аналогічного типу в Україні та за кордоном. The analysis of structure and capacity of basic technological wastes of Ilych Iron and Steel Works of Mariupol for the period of 2000–2010 on the open sources basis is presented. The chemical compound of the basic types of technological waste products is analysed. The recycling degree of 73 % from the formation total amount is determined. The specific volume of waste formation by production types and by recalculation on 1 tone of melted steel is calculated. The results are compared with other enterprises data of the same type in Ukraine and abroad.