Влияние пестицидов Раундап и Зенкор на биокоррозию стали - Бондарь, Е.С.; Ткаченко, С.В.; Макей, А.П.; Сизая, О.И. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2011)
Изучено влияние пестицидов Раундап и Зенкор на процесс биокоррозии малоуглеродистой стали в почве и водно-солевой среде с бактериальной сульфатредукцией в условиях модельного лабораторного эксперимента. Установлено стимулирующее действие пестицидов на начальную скорость коррозии стали в почве, иннокулированной корозионно активными микроорганизмами, и ее замедление в результате образования на поверхности металла слоя продуктов коррозии. Показано, что продукты распада пестицидов в условиях биокоррозии стали в почве отличаются от продуктов их естественной деградации. В водно-солевой среде с бактериальной сульфатредукцией пестициды Вивчено вплив пестицидів Раундап та Зенкор на процес біокорозії маловуглецевої сталі у грунті та водно-сольовому середовищі з бактеріальною сульфатредукцією за умов модельного лабораторного експерименту. Встановлено стимулюючу дію пестицидів на початкову швидкість корозії сталі у грунті, інокульованому корозійно активними мікроорганізмами, та її уповільнення у результаті утворення на поверхні металу шару продуктів корозії. Показано, що продукти розпаду пестицидів за умов біокорозії сталі у грунті відрізняються від продуктів їх природної деградації. У водно-сольовому середовищі з бактеріальною сульфатредукцією пестициди при концентрації 1 г/л проявляють захисну дію 78,0–83,4 %. The influence of Raundap and Zenkor pesticides on mild steel biocorrosion process in soil and water-salt medium with bacterial sulphate reduction under model laboratory experiment conditions is investigated. It is established that pesticides stimulating action on steel corrosion initial velocity in soil inoculated by corrosion active microorganisms and corrosion velocity as the result of corrosion products formation on metal surface. It is displayed that pesticides decomposition products in conditions of steel biocorrosion in soil are different from the products of pesticides natural decomposition. The pesticides protective effect of 78,0–83,4 % by 1 g/l pesticides concentration appears in water-salt medium with bacterial sulphate reduction.