Ресурсосберегающие процессы в водооборотных системах с участием серебра и меди - Байрачный, Б.И.; Борсук, О.Н.; Мишина, Е.Б.; Семкина, Е.В.; Коваленко, Ю.И. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2011)
Исследованы кинетические характеристики и механизм катодного восстановления ионов меди и серебра из разбавленных растворов c концентрацией Cu²⁺ не более 1 г/дм³, Ag⁺ — 0,1 г/дм³. Установлены технологические параметры восстановления ионов меди и серебра, пороговые концентрации проведения электролиза и условия адсорбции этих ионов катионитом КУ-2. Предложена схема комплексного извлечения меди и серебра из производственных промывных вод электрохимическим восстановлением и адсорбцией катионитом, позволяющая снизить содержание ионов металлов до ПДК и повторно их использовать. Вивчено кінетичні характеристики та механізм катодного відновлення іонів міді та срібла з розведених розчинів з концентрацією Cu²⁺ не більш 1 г/дм³,Ag⁺ — 0,1 г/дм³. Встановлено технологічні параметри відновлення іонів міді та срібла, граничні концентрації проведення електролізу та умови адсорбції іонів катіонітом КУ-2. Запропоновано схему комплексного вилучення міді та срібла з промислових промивних вод електрохімічним відновленням та адсорбцієї катіонітом, що дозволяє знизити вміст іонів металів до ГДК та повторно їх використовувати. Kinetic characteristic and mechanism of copper and silver ions cathode reduction from dilute solutions with Cu²⁺ concentration that do not exceed 1 g/dm³, Ag⁺ of 0,1 g/dm³ are investigated. The technological parameters of copper and silver ions recovery, threshold concentrations for electrolysis and the ions adsorption by the KU-2 cationite are established. The scheme for copper and silver complex extraction from manufacture wastewater by electrochemical reduction and cationite adsorption exchange resin for metal ions contents decrease to maximum concentration limit and repeated use is proposed.