Можливі обсяги економії та заміщення природного газу в Україніи - Карп, І.М.; П’яних, К.Є. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2012)
Зменшення обсягів споживання природного газу є однією з найважливіших проблем української енергетики. Розрахункові можливі обсяги економії та заміщення природного газу в Україні складають за оптимістичним сценарієм близько 17,5 млрд м³, а за песимістичним — 10,3 млрд м³. Розрахунки мають оціночний характер. У них за базу прийнято обсяг споживання газу у посткризовому 2010 р., який складав 57,7 млрд м³. У розрахунках розглядаються технології економії та заміщення, які можуть бути реал ізовані на протязі 4–5 років. Стверджується, що зменшення споживання газу навіть в обсягах, близьких до песимістичних оцінок, є більш реалістичним, ніж досягнення відповідних обсягів видобутку газу з традиційних та нетрадиційних джерел; воно не пов’язане з ризиками та потребує менших інвестицій. Підкреслюється, що в оцінках обсягів заміщення необхідно виходити із структури споживання газу, а не тільки з наявност і альтернативних енергоджерел, що заміщуються. Уменьшение объемов потребления природного газа — одна из важнейших проблем украинской энергетики. Расчетные возможные объемы экономии и замещения природного газа в Украине составляют по оптимистическому сценарию около 17,5 млрд м³, а по пессимистическому — 10,3 млрд м³. Расчеты носят оценочный характер. В них за базу принят объем потребления газа в посткризисном 2010 г., который составлял 57,7 млрд м³. В расчетах рассматриваются технологии экономии и замещения, которые могут быть реализованы в течение 4–5 лет. Утверждается, что уменьшение потребления газа даже в объемах, близких к пессимистическим оценкам, более реалистично, чем достижение эквивалентных объемов добычи газа из традиционных и нетрадиционных источников; оно не связано с рисками и требует меньших инвестиций. Подчеркивается, что в оценках объемов замещения следует исходить из структуры потребления газа, а не только из наличия замещающих альтернативных энергоисточников. Natural gas consumption decreasing is one of biggest targets of Ukrainian power. Estimated levels of natural gas consumption decreasing consists near 17,5 bln m³ by optimistic and 10,3 bln m³ by pessimistic scenarios. As a basis level of gas consumption in postcrisis year 2010 (57,7 bln m³) is taken. The technologies of gas saving or substitution which could be realized in 4–5 years are considered. The estimated volumes of gas consumption reducing even by pessimistic scenario is more realistic, than equivalent gas recovery as from traditional so from nontraditional sources; it is also not connected with risquire and needs less investments. It is underlined, that in gas substitution estimations as a basis of gas using structure must be taken, but not only substituting medias existence.