Лібералізація ринку залізничних перевезень: світовий досвід та реалії України (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 5 липня 2017 р.) - Никифорук, О.І. (Вісник НАН України, 2017)
Розглянуто актуальність, специфіку та наслідки політики лібералізації для залізничного транспорту. Розкрито світовий досвід та європейські концепції лібералізації ринку залізничних перевезень, наведено оцінку варіативності запровадження політики лібералізації в країнах Європи. Окреслено стан розвитку ринку залізничного транспорту в Україні та вказано на можливі наслідки лібералізації залізничних перевезень у контексті реформування та імплементації Угоди про асоціацію між ЄС та Україною. Actuality, specificity and consequences of liberalization policy for railway transport are considered. The global experience and European concepts of liberalization of the railway transport market are described, an estimation of the variability of the introduction of liberalization policy in the countries of Europe is presented. The state of the railway transport market in Ukraine is outlined and the possible consequences of railways liberalization in the context of reforming and implementing the Association Agreement between the EU and Ukraine are identified.