Применимость диоксида марганца для очистки дымовых газов - Вольчин, И.А.; Карацуба, А.С.; Руденко, Л.Н. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2012)
Приведены результаты экспериментальных исследований процесса абсорбции диоксида серы на лабораторной установке мокрой очистки газов барботажного типа, в которых диоксид марганца использовался в качестве сорбента или катализатора. Показано, что скорость процесса мокрой сероочистки на базе MnO₂ как сорбента намного ниже, чем мокрой известняковой десульфуризации, а наличие иона Mn²⁺ в растворе как продукта диссоциации сульфата марганца приводит к каталитическому окислению сернистой кислоты в серную кислоту кислородом, проникающим в раствор из газового потока. Этот эффект проявляется при низких значениях pH раствора. Наведено результати експериментальних досліджень процесу абсорбції діоксиду сірки на лабораторній установці мокрого очищення газів барботажного типу, в яких діоксид мангану використовувався як сорбент або каталізатор. Показано, що швидкість процесу мокрої сіркоочистки на базі MnO₂ як сорбенту набагато нижче, ніж мокрої вапнякової десульфуризації, а наявність іона Mn²⁺ у розчині як продукту дисоціації сульфату мангану призводить до каталітичного окиснення сірчистої кислоти у сірчану кислоту киснем, що проникає у розчин з газового потоку. Цей ефект виявляється при низьких значеннях pH розчину. The experimental studies results of sulfur dioxide absorption process in a laboratory wet bubbling installation where manganese dioxide is used as sorbent or catalyst are adduced. It is displayed that the wet desulphurization based on MnO₂ as adsorbent process velocity is much lower than wet limestone desulphurization. The presence of manganese ion Mn²⁺ in solution as dissociation of manganese sulfate product leads to catalytic oxidation of sulfurous acid to sulfuric acid, oxygen penetrates into the solution from gas stream. The effect appears at low pH of the solution.