Применение спектральных и термических методов анализа для эколого-энергетической оценки полигонов твердых бытовых отходов - Пухнюк, А.Ю.; Матвеев, Ю.Б.; Хубер-Хумер, М. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2012)
Приведены результаты исследования степени стабилизации образцов твердых бытовых отходов (ТБО) с двух полигонов ТБО Украины спектральными и термическими методами. Проведено сравнение характеристик образцов с украинских, австрийских и немецких полигонов ТБО, а также австрийских образцов отходов, отобранных на разных стадиях механико-биологической обработки. Украинские полигоны различаются между собой степенью реактивности, образцы ТБО с этих полигонов характеризуются повышенной энтальпией по сравнению с австрийскими образцами. Характеристики большинства образцов с полигонов ТБО Украины свидетельствуют о высокой степени стабилизации органического вещества, низком потенциале газообразования. Они соответствуют параметрам старых полигонов ТБО Австрии и Германии. Около 20 % украинских образцов являются более реактивными и могут обладать повышенным остаточным потенциалом газообразования. Наведено результати дослідження ступеня стабілізації зразків твердих побутових відходів (ТПВ) з двох полігонів ТПВ України спектральними та термічними методами. Проведено порівняння характеристик зразків з українських, австрійських та німецьких полігонів ТПВ, а також австрійських відходів, відібраних на різних стадіях механіко-біологічної обробки. Українські полігони відрізняються між собою ступенем реактивності, зразки ТПВ з цих полігонів характеризуються підвищеною ентальпією у порівнянні з австрійськими зразками. Характеристики більшості зразків з полігонів ТПВ України свідчать про високий ступінь стабілізації органічної речовини, низькому потенціалі газоутворення. Вони відповідають параметрам старих полігонів ТПВ Австрії та Німеччини. Близько 20 % українських зразків є більш реактивними та можуть мати підвищений залишковий потенціал газоутворення. The results of investigation of stabilization degree of municipal solid waste samples from two Ukrainian landfills by spectral and thermal methods are resulted. The characteristics comparison of samples from Ukrainian, Austrian and German municipal solid waste landfills, as well as Austrian waste samples at different stages of mechanical and biological treatment is conducted. Ukrainian landfills differ among themselves by reactivity degree, the samples from these landfills are characterized by higher enthalpy in comparison with Austrian solid waste samples. The characteristics of most samples from municipal solid waste landfills of Ukraine indicate high degree of organic substance stabilization, low gas production potential. They correspond to Austria and Germany old landfills parameters. Approximately 20 % of Ukrainian samples are more reactive and can have higher remaining gas production potential.