Вибір іонообмінного матеріалу для концентрування амонію з міських стоків - Мальований, А.М.; Мальований, М.С.; Ятчишин, Й.Й.; Плаза, Е.; Сакалова, Г.В. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2012)
Виконано дослідження процесу концентрування амонію з міських стоків з використанням сильнокислотного катіоніту, природного та синтетичного цеоліту у колонному апараті. Як регенераційний використовувався розчин NaCl концентрацією 30 г/дм3. Показано, що сильнокислотний катіоніт має найвищу ємність серед трьох іонообмінних матеріалів, проте є більш селективним до іонів твердості. Природний цеоліт є найбільш селективним до іонів амонію, проте, зважаючи на повільний процес регенерац ії, використання його для концентрування амонію виправдане лише у разі високого вмісту у стоках іонів твердості. При використанні катіоніту КУ-2-8 є можливим концентрування амонію з реальних міських стоків від 27 до 566 мг NH₄–N/дм³. Выполнено исследование процесса концентрирования аммония из городских стоков с использованием сильнокислотного катионита, природного и синтетического цеолита в колонном аппарате. В качестве регенерационного использовался раствор NaCl концентрацией 30 г/дм3. Показано, что сильнокислотный катионит имеет наивысшую емкость среди трех ионообменных материалов, но является более селективным к ионам жесткости. Природный цеолит наиболее селективный к ионам аммония, но, учитывая медленный процесс регенерации, использование его для концентрирования аммония оправдано только в случае высокого содержания в стоках ионов жесткости. При использовании катионита КУ-2-8 возможно концентрирование аммония из реальных городских стоков от 27 до 566 мг NH₄–N/дм³. The investigation of ammonium concentration from municipal waste waters with the use of strong acid cation exchanger, natural and synthetic zeolite in column type apparatus is executed. NaCl solution of 30 g/dm3 concentration is applied as regeneration solution. It is displayed that strong acid cation exchanger has the highest exchange capacity among three materials but is more selective to hardness ions. Natural zeolite is the most selective to ammonia ions but taking into account slow regeneration process it is justified to use it for the ammonium concentration purpose only in case of hardness ions in waste waters high content. Ammonia concentration from real municipal waste waters ranged between 27 and 566 mg NH₄-N/dm³ is possible when using KU-2-8 cation exchange.