Аналіз ґрунтово-ерозійних процесів в Україні на основі застосування даних дистанційного зондування Землі - Лялько, В.І.; Єлістратова, Л.О.; Апостолов, О.А.; Чехній, В.М. (Вісник НАН України, 2017)
Деградація земель є актуальною і важливою проблемою сучасної України,
що потребує всебічного наукового опрацювання для достеменного встановлення комплексу причин погіршення якості земель та визначення ризику подальшого розвитку процесів деградації. На основі аналізу цифрової моделі рельєфу (DEM), побудованої за даними топографічної зйомки під час
космічної місії Shuttle Radar Topography Mission (SRTM), для України складено карту розподілу індексу інтенсивності ерозійного розчленування рельєфу та визначено потенційно небезпечні ерозійні ділянки. The degradation of soils is actual and important problem of the contemporary Ukraine and needs comprehensive scientific
consideration to identify the set of causes clearly connected with the deterioration of soil quality and to determine the
risks of degradation process evolution. On the basis of the digital elevation model (DEM) obtained by the space vehicle
Shuttle (Shuttle Radar Topography Mission) the distribution map for index of intensity of erosion rugged relief (ER) is
compiled and the potentially dangerous erosion areas are distinguished.