Фундатор ботанічного інституту (Урочисте засідання з нагоди 150-річчя від дня народження академіка О.В. Фоміна) - Кондратюк, С.Я.; Кучер, О.О. (Вісник НАН України, 2017)
11 травня 2017 р. у Ботанічному саду імені академіка О.В. Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулося урочисте святкування 150-річчя від дня народження видатного українського
ботаніка-систематика, ботанікогеографа, організатора науки, педагога,
фундатора і першого директора Інституту ботаніки АН УРСР (нині Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України), директора Київського ботанічного саду, засновника відомої у світі криптогамної морфологічно-таксономічної наукової школи академіка Олександра Васильовича Фоміна.