Вітчизняний досвід переробки бурого вугілля на водовугільне паливо - Світлий, Ю.Г.; Круть, О.А.; Білецький В.С. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2013)
Показано принципову можливість та перспективність застосування у вітчизняних умовах технології переробки бурого вугілля «hot water drying». Технологію спрямовано на його облагородження для подальшого ефективного використання при підготовці водовугільного палива високої концентрації у технологічних процесах переробки вугілля для промислових та побутових цілей. Порівняльні характеристики показують, що способом гідротермообробки можна усунути основні негативні особливості вітчизняного бурого вугілля: високу вологість та гігроскопічність, високу реактивну здатність до кисню повітря. Це дасть змогу використовувати його для хіміко-технологічної переробки або прямого спалювання у вигляді водовугільного палива. Наведено принципову технологічну схему терміналу підготовки водовугільного палива на базі бурого вугілля Дніпровського басейну. Показана принципиальная возможность и перспективность применения в отечественных условиях технологии переработки бурого угля «hot water drying». Технология направлена на его облагороживание для дальнейшего эффективного использования при подготовке водоугольного топлива высокой концентрации в технологических процессах переработки угля для промышленных и бытовых целей. Сравнительные характеристики показывают, что способом гидротермообработки можно устранить основные негативные особенности отечественного бурого угля: высокую влажность и гигроскопичность, высокую реактивную способность к кислороду воздуха. Это позволит использовать его для химико-технологической переработки или прямого сжигания в виде водоугольного топлива. Приведена принципиальная схема терминала подготовки водоугольного топлива на базе бурого угля Днепровского бассейна. Principal possibility and promising prospects to use the «hot water drying» technology for brown coal in domestic conditions are shown and tested. The technology is to enrich brown coal with the aim of further effective usage of coal water slurry of high concentration in technological processes of coal treatment for utility and industry needs. It was shown by comparative results that the use of hydro-heat treatment allows to avoid main negative features of local brown coal: high humidity and hydroscopic ability as well as high reactivity to air oxygen. This allows to use brown coal for chemical and technological treatment or for direct combustion as coal water slurry. The principal technological scheme of terminal to prepare coal water slurry using brown coal of Dniprovsky basin is presented.