Применение золы как сорбента для сероочистки дымовых газов в мокрых золоуловителях - Вольчин, И.А.; Карацуба, А.С.; Руденко, Л.Н. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2013)
Приведены результаты экспериментальных исследований абсорбции диоксида серы на лабораторной установке мокрой очистки газов барботажного типа, в которых в качестве сорбента использовалась летучая зола дымовых газов ТЭС. Показано, что поглощение диоксида серы суспензией золы происходит в условиях насыщения орошающего раствора щелочным компонентом золы. Определяющее влияние на эффективность связывания диоксида серы суспензией золы имеют концентрация частиц золы и ее состав, а не жесткость или щелочность орошающей воды. Предложено для повышения эффективности десульфуризации дымовых газов ТЭС использовать часть золы, уловленной в мокром скруббере, в качестве добавки к орошающей воде. Наведено результати експериментальних досліджень абсорбції діоксиду сірки на лабораторній установці мокрого очищення газів барботажного типу, де як сорбент використовувалася летка зола димових газів ТЕС. Показано, що поглинання діоксиду сірки суспензією золи відбувається в умовах насичення зрошувального розчину лужними компонентами золи. Визначальний вплив на ефективність зв’язування діоксиду сірки суспензією золи мають концентрація частинок золи та її складу, а не жорсткість або лужність зрошувальної води. Запропоновано для підвищення ефективності сіркоочищення використовувати частину золи, уловленої в мокрому скрубері, як добавку до зрошувальної води. The results of experimental studies of absorption of sulphur dioxide with using the fly ash as a sorbent in the laboratory scale wet bubbling installation are presented. It is shown that the absorption of sulphur dioxide by ash slurry is in a saturated solution of alkaline components of the ash. Determining influence on the efficiency removal of sulphur dioxide the concentrations of the ash particles in slurry and the composition, not hardness or alkalinity of spraying water. Using the part of the caught ash in a wet dust collector as an additive to the spraying water to enhance removal of sulphur dioxide is proposed.