Механизм действия парофазного ингибитора атмосферной коррозии стали - Воробьева, В.И.; Чигиринец, Е.Э. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2013)
Исследованы противокоррозионная эффективность и механизм действия разработанного на основе изопропанольного экстракта шрота рапса летучего ингибитора атмосферной коррозии ЛВГ-2. Исследована ингибирующая эффективность каждого компонента композиции летучего ингибитора и их смесей. Установлено, что смесевая композиция ЛВГ-2 обеспечивает высокую степень ингибирующей эффективности в условиях периодической конденсации влаги. Показано, что разработанный ингибитор на основе экстракта шрота рапса, амина и азола является синергетической композицией. Исследовано влияние изопропанольного экстракта, а также двух- и трехкомпонентных смесей на кинетику парциальных электродных реакций. Установлено, что пленка, формируемая на поверхности металла после обработки из паровой фазы ингибитора ЛВГ-2, обладает гидрофобными свойствами. Досліджено протикорозійну ефективність та механізм дії розробленого на основі ізопропанольного екстракту шроту ріпаку леткого інгібітора атмосферної корозії ЛВГ-2. Досліджено інгібуючу ефективність кожного компонента композиції леткого інгібітора, а також їх сумішей. Встановлено, що сумішна композиція ЛВГ-2 забезпечу є високий ступінь інгібуючої ефективності в умовах періодичної конденсації вологи. Показано, що розроблений інгібітор на основі екстракту шроту ріпаку, аміну та азолу є синергетичною композицією. Досліджено вплив ізопропанольного екстракту, а також дво- та трикомпонентних сумішей на кінетику парціальних електродних реакцій. Встановлено, що плівка, сформована на поверхні металу після обробки зразка з парової фази інгібітора ЛВГ-2, має гідрофобні властивості. The goal of the study was investigation of the inhibition efficiency and mechanism of action volatile corrosion inhibitor based on extract of rapeseed extract. Vapor phase self-assembled films of VPIs have become an attractive means to prevent metal from corrosion. It was investigated the inhibition efficiency each component of the volatile inhibitor composition and their mixtures. Rape cake extract and composition of volatile corrosion inhibitor LVG-2 was developed as novel volatile corrosion inhibitors (VCIs). The corrosion inhibition property was studied by volatile inhibiting sieve test and electrochemical measurements. The results show that volatile corrosion inhibitor LVG-2 is a good inhibitor in relative humidity by a continuous condensation. The synergistic inhibition effect of rape cake extract, amine and azole on the corrosion of steel was studied by potentiostatic polarization methods. It was found that the films formed in the vapor phase inhibitor LVG-2 on the metal surface are hydrophobic.