Проблемы и перспективы производства синтетических газовых топлив в Украине (Обзор) - Марченко, А.П.; Осетров, А.А.; Кравченко, С.С. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2013)
Рассмотрены проблемы и перспективы производства синтетических газовых топлив в мире и Украине. Проанализированы современное состояние проблемы, сырьевая база для производства синтез-газа, процессы и технологии его получения, перспективные способы газификации, влияние различных факторов на эффективность процессов газификации и производства синтетических топлив. Показано, что технологии газификации интенсивно развиваются и используются в процессах тепло- и электроснабжения, производства моторных топлив, водорода, метанола, синтетического природного газа и большого количества других товарных продуктов. Наиболее перспективными видами сырья для производства синтез-газа в Украине являются уголь, торф, промышленные и городские отходы. Рассмотрены особенности и перспективы разных способов газификации, в частности, технологий фирм BGL, HTW, GE, Shell и др. Особое внимание уделено вопросам эффективности процессов и технологий на разных этапах производства синтез-газа и синтетических топлив. Розглянуто проблеми та перспективи виробництва синтетичних газових палив у світі та в Україні. Проаналізовано сучасний стан проблеми, сировинну базу для виробництва синтез-газу, процеси та технології його отримання, перспективні способи газифікації, вплив різних факторів на ефективність процесів газифікації та виробництва синтетичних палив. Показано, що технології газифікації інтенсивно розвиваються та використовуються у процесах тепло- та електропостачання, виробництва моторних палив, водню, метанолу, синтетичного природного газу та великої кількості інших товарних продуктів. Найбільш перспективними видами сировини для виробництва синтез-газу в Україні є вугілля, торф, промислові та міські відходи. Розглянуто особливості та перспективи різних способів газифікації, зокрема технологій фірм BGL, HTW, GE, Shell та ін. Особливу увагу приділено питанням ефективності процесів та технологій на різних етапах виробництва синтез-газу та синтетичних палив. The problems and prospects of production of synthetic gas fuel in the world and Ukraine is considered. Modern condition of the problem, raw materials for the production of syn-gas, process and technology of its receipt, perspective methods of gasification, the influence of various factors on the efficiency of the gasification process and the production of synthetic fuels is analyzed. It is shown that gasification technology is developed and used extensively in the process of heat and electricity supply, the production of motor fuels, hydrogen, methanol, synthetic natural gas, and large number of other commodity products. The most promising raw materials for the production of syn-gas in Ukraine are coal, peat, industrial and municipal waste. Peculiar features and perspectives of various methods of gasification, particularly technology developed by BGL, HTW, GE, Shell, etc. firms is considered. Special attention is devoted to the efficiency of processes and technologies at different stages of the production of syn-gas and synthetic fuels.