Перспективні напрямки використання відходів гальванічного виробництва - Орфанова, М.М.; Орфанова, М.М.; Пустогов, В.І. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2013)
Розглянуто перспективність використання відходів гальванічного виробництва як техногенної сировини для вилучення кольорових металів. Вирішення екологічних проблем гальванічного виробництва в сучасних умовах спрямовано головним чином на розробку методів регенерації або нейтралізації гальваностоків з утворенням гідроксидів важких металів у вигляді шламів з подальшим їх зберіганням. Такий підхід в принципі не вирішує проблеми використання гальваношламів як вторинної сировини, яка містить цінні компоненти. Показано ефективність застосування методу механоактивації для вирішення проблеми утилізації гальвановідходів. Наведено аналіз результатів досліджень з вилучення міді із шламів нейтралізації відходів травлення друкарських плат. Використання методу механоактивації дає змогу отримувати з гальванічних відходів мідь у вигляді порошку високої чистоти. У залежності від умов проведення процесу обробки відходів можливе регулювання фракційного складу порошкової міді. Рассмотрена перспективность использования отходов гальванического производства как техногенного сырья для извлечения цветных металлов. Решение экологических проблем гальванического производства в современных условиях направлено в основном на разработку методов регенерации или нейтрализации гальваностоков с образованием гидроксидов тяжелых металлов в виде шламов с дальнейшим их хранением. Такой подход в принципе не решает проблемы использования гальваношламов как вторичного сырья, содержащего ценные компоненты. Показана эффективность применения метода механоактивации для решения проблемы утилизации гальваноотходов. Приведен анализ результатов исследований по извлечению меди из шламов нейтрализации отходов травления печатных плат. Использование метода механоактивации позволяет получать из гальванических отходов медь в виде порошка высокой чистоты. В зависимости от условий проведения процесса обработки отходов возможно регулирование фракционного состава порошковой меди. The article considers availability of application of galvanic production waste as anthropogenic raw material for extraction of color metals. Solution of ecologic problems of galvanic industry in modern conditions is aimed mainly at the development of methods of regeneration or neutralization of galvanic waste that causes formation of hydroxides of heavy metals in the form of sludge and involves their further storage. Such an approach basically does not offer any solution to the problem of use of galvanic sludge as a secondary raw material that contains valuable components. There has been shown an effectiveness of application of method of mechanical activation for solution of the problem of galvanic waste disposal. We provide analysis of research results on the matter of extraction of copper from printing plates etching neutralization sludge. Use of mechanical activation method enables to receive from galvanic sludge prime copper in the form of powder. Depending on the conditions of waste processing, it is possible to regulate copper powder fractions content.