Вплив різних факторів на тепловіддачу металофольгового електронагрівача з імплантованими іонами Cr, Ti, Mo та Zr - Гончаров, В.В. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2014)
Досліджено вплив деяких факторів на коефіцієнт конвективної тепловіддачі зразків на основі нержавіючої сталі, оброблених імплантацією іонів хрому, цирконію, титану та молібдену. З використанням метода відновлення одномірних залежностей проведено оцінку сили впливу та резерву. Показано, що тепловіддача конвекцією найбільше залежить від температури поверхні зразка та використовуваного імплантату. Застосування іонної імплантації для підвищення коефіцієнта конвективної тепловіддачі є перспективним для використання в промислових апаратах різного призначення, а саме: сушарок киплячого шару, каталітичних пальників, нагрівачів та ін. Результати досліджень можуть бути використані у таких галузях як енергетика та хімічна промисловість для інтенсифікації тепло- та масообмінних процесів. Исследовано влияние некоторых факторов на коэффициент конвективной теплоотдачи образцов на основе нержавеющей стали, обработанных имплантацией ионов хрома, циркония, титана и молибдена. С использованием метода восстановления одномерных зависимостей проведена оценка силы влияния и резерва. Показано, что теплоотдача конвекцией в большей степени зависит от температуры поверхности образца и используемого имплантата. Применение ионной имплантации для повышения коэффициента конвективной теплоотдачи перспективно для использования в промышленных аппаратах разного назначения: сушилок кипящего слоя, каталитических горелок, нагревателей и др. Результаты исследований могуть буть использованы в таких отраслях как энергетика и химическая промышленность для интенсификации тепло- и массообменных процессов. The influence of some factors on convective heat transfer coefficient of samples on the basis of stainless steel treated by implanting of ions of chromium, zirconium, titanium and molybdenum is studied. Using the method of recovery of one-dimensional dependencies is evaluated the force of influence and reserve. It’s shown that heat transfer by convection is dependent mostly from the surface temperature and used implant. The use of ion implantation for increase of the heat transfer coefficient is promising for application in industrial apparatus for different purposes: dryers with fluidized bed, catalytic burners, heaters, etc. The results of researches can be used in such branches as power engineering and chemical industry for heat- and mass transfer processes intensification.