Екологічний моніторинг виробництва червоного ферумоксидного пігмента - Яворський, В.Т.; Гелеш, А.Б.; Калимон, Я.А.; Знак, З.О. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2014)
Наведено аналіз діючого виробництва червоного ферумоксидного пігменту. Обгрунтовано доцільність утилізації карбону (IV) оксиду, який утворюється у промислових об’ємах на стадії одержання пігменту. Експериментально доведено, що головним забруднювачем, викиди якого перевищують допустимі норми, є пил Fe₂O₃. Встановлено, що існуюча в промисловості система очищення не забезпечує належного ступеня вловлення пилу та не має перспектив модернізації. Встановлено також, що найбільш енергоємними є стадії прожарювання пігментів, розрахований коефіцієнт корисного тепловикористання печей прожарювання становить 18,7–22,5 %. Обгрунтовано технологічну можливість та економічну доцільність утилізації відходів та зниження енерговитрат. Запропоновано нові технічні рішення та ефективний основний апарат для створення нових систем очищення газових викидів та рекуперації теплоти. Приведен анализ действующего производства красного железоокисного пигмента. Обоснована целесообразность утилизации диоксида углерода, который образуется в промышленных объемах на стадии получения пигмента. Экспериментально установлено, что основным загрязнителем, выбросы которого превышают допустимые нормы, является пыль Fe₂O₃. Установлено, что существующая в промышленности система очистки не может обеспечить необходимой степени улавливания пыли и не имеет перспектив модернизации. Установлено также, что наиболее энергоемкими являются стадии прокаливания пигментов, рассчитанный коэффициент полезного теплоиспользования печей прокаливания составляет 18,7–22,5 %. Обоснованы технологическая возможность и экономическая целесообразность утилизации отходов и снижения энергозатрат. Предложены новые технические решения и эффективный основной аппарат для создания новых систем очистки газовых выбросов и рекуперации теплоты. Based on the analysis of existing production is justified reasonability of carbon dioxide utilization, which is produced on an industrial scale at the stage of pigment receipt. It was established experimentally that the main pollutant emissions exceeding the permissible limits, is dust Fe₂O₃. Analysis of the existing cleaning system has shown that it can not provide the required degree of dust and has no prospects of modernization. It is established that the most energy-intensive are the stage of annealing pigments. Calculated thermal efficiency of annealing furnaces is 18.7–22.5 %. Justified technological and economical feasibility of waste utilization and reduce energy costs. New technical solutions and efficient main unit for the creation of new systems of gas emissions purification and heat recovery are proposed.