Архітектура Гетьманщини у творчості Тараса Шевченка - Вечерський, В.В. (Сіверщина в історії України, 2014)
Стаття присвячена аналізу архітектурних уподобань
Тараса Шевченка та його сучасників, з'ясуванню ролі і місця
архітектурної спадщини доби Гетьманщини у формуванні
самостійницьких тенденцій серед українського громадянства.
З'ясована роль Т. Шевченка як єдиного інтелектуала, котрий
підтримав орієнтацію в майбутньому на власну національну архітектурну традицію. Статья посвящена анализу архитектурных предпочтений
Тараса Шевченко и его современников, выяснению роли и места
архитектурного наследия эпохи Гетманщины в формировании
самостийницких тенденций в украинском обществе. Выяснена
роль Т. Шевченко как единственного интеллектуала,
который поддержал ориентацию в будущем на собственную
национальную архитектурную традицию. Article analyzes the architectural preferences of Taras
Shevchenko and his contemporaries, clarifying the role of the
architectural heritage of the Hetmanate era in shaping trends of
independence among Ukrainian citizenship. The role of Shevchenko
as the only intellectual who supported the focus in the future on their
own national architectural traditions.