Дискусійні питання про розміри, архітектурний тип та аналогії палацу І. Мазепи на Гончарівці - Мезенцев, В.І. (Сіверщина в історії України, 2014)
У статті на основі писемних та нових археологічних
джерел розглядаються дискусійні питання про розміри,
конструкцію, архітектурний тип і аналогії головної
резиденції гетьмана І. Мазепи на передмісті Батурина Гончарівці. Проводиться широкий порівняльний аналіз
споруди. Аргументується версія про унікальність плану,
архітектури і декору та багатоповерховість цього палацу
і його відмінність від народного типу одно-двоповерхових кам'яниць козацької старшини. В статье на основе письменных и новых археологических
источников рассматриваются дискуссионные вопросы о
размерах, конструкции, архитектурном типе и аналогиях
главной резиденции гетмана И. Мазепы на предместье
Батурина Гончаровке. Проводится широкий сравнительный
анализ постройки. Аргументируется версия об уникальности
плана, архитектуры, декора и многоярусности этого дворца,
его отличии от народного типа одно-двухэтажных кирпичных палат казацкой старшины. On the basis of written and new archaeological sources, the
article discusses disputable issues of the dimensions, construction
technique, architectural type, and analogies of Hetman Ivan
Mazepa’s principal residence at the Baturyn suburb of Honcharivka.
It provides a broad comparative analysis of this structure. The author
shows unique features of the ground plan, architecture, decoration,
and multi-story design of this palace and its difference from onestory
masonry folk dwellings of the Cossack elite.