Історіографія зародження українського козацтва - Лєбєдєва, Ю.О. (Сіверщина в історії України, 2014)
У статті зроблено спробу історіографічного аналізу походження терміну «козак» та козацької верстви загалом. Доведено, що козацтво було головним феноменом історії України в ХVІ–
ХVІІІ ст., котре втілило в собі кращі етнічні риси української
нації. Саме козацька верства виступила захисником української
землі від зовнішніх ворогів, чинила активний опір соціальному
та національно-релігійному гнобленню. Обґрунтовано, що
зародження українського козацтва було зумовлене природним
стремлінням до свободи, посиленням соціального та
національно-релігійного гніту, необхідністю оборони своєї
землі від татарських набігів. Аргументовано, що необхідною
передумовою розвитку козацького стану була наявність вільних
територій на південному порубіжні України. В статье сделана попытка историографического
анализа происхождения термина «казак» и казацкого слоя в
целом. Доказано, что казачество было главным феноменом
истории Украины в XVI–XVIII вв., которое воплотило в себе
лучшие этнические черты украинской нации. Именно казацкий
слой выступил защитником украинской земли от внешних
врагов, оказывал сопротивление социальному и национально-
религиозному угнетению. Обосновано, что зарождение
украинского казачества было обусловлено естественным
стремлением к свободе, усилением социального и национально-
религиозного гнета, необходимостью обороны своей земли
от татарских набегов. Аргументировано, что необходимым условием развития казацкого сословия было наличие свободных территорий на юго-пограничных землях Украины. It is attempted to make the historiography analyze of the
origin of the term «Cossack» and Cossack estate in general in the
article. It is proved that Cossatstvo was the main phenomenon of
the Ukrainian history in the ХVІ–ХVІІІ centuries which embodied
the best ethnical features of the Ukrainian nation. The Cossack
estate by itself set out to defend the Ukrainian land against outer
enemies and resisted national and religious oppression actively. It is
grounded that formation of the Ukrainian Cossatstvo was caused by
the innate desire for freedom, strengthening of social, national and
religious oppression and need to guard borders from Tatars’ forays.
There are given reasons that the available free lands on the southern
Ukrainian frontiers were the necessary premise for the growth of the
Cossack estate.