До питання розбудови в радянській Україні системи наукових установ у 1920-х роках: створення науково-дослідної кафедри в Ніжині - Зозуля, С.Ю. (Сіверщина в історії України, 2014)
У дослідженні розглядається процес створення в Ніжині
на початку 1920-х років однієї з перших у радянській Україні
професійної науково-дослідної установи – Ніжинської
науково-дослідної кафедри історії культури та мови. Виділено
та проаналізовано складові даного процесу: причини та
передумови, етапи, місцевий науковий потенціал; визначені
персоналії, причетні до появи означеної наукової установи. В исследовании рассматривается процесс создания в
Нежине в начале 1920–х гг. одного из первых в Советской
Украине профессионального исследовательского учреждения
– научно-исследовательской кафедры истории культуры и
языка. Выделены и проанализированы составляющие данного
процесса: причины и предпосылки, этапы, местный научный
потенциал; определены персоналии, причастные к появлению
указанного научного учреждения. The study examined the process of creating in Nizhyn in the
early 1920s the one of the first in the Soviet Ukraine professional
research institution – the research department of history of culture
and language. The are isolated and analyzed the components of
this process: the causes and background, stages, local scientific
potential; defined personalities involved in the emergence of the
scientific establishment.