Меморіальна Шевченкіана Сумщини: сторінки історії - Рожкова, Л.І. (Сіверщина в історії України, 2014)
У статті висвітлюються історичні та мистецтвознавчі
аспекти монументального втілення образу Т.Г. Шевченка на
Сумщині. Особлива увага приділяється пам'ятникам поету,
створеним уродженцем краю І. Кавалерідзе у Ромнах та Сумах,
а також причинам знищення пам'ятника в обласному центрі. В статье освещаются исторические и искусствоведческие
аспекты монументального воплощения образа Т.Г. Шевченко на
Сумщине. Особое внимание уделяется памятникам поэту, созданным уроженцем края И.Кавалеридзе в Ромнах и Сумах, а также причинам уничтожения памятника в областном центре. This article has been devoted to historical and art aspects
of monumental embodiment of Taras Shevchenko image in Sumy
region. Special attention is paid to the poet’s monuments created
by the native edge I. Kavaleridze in Romny and Sumy and causes of
destruction of the monument in the regional center.