Одержання легованої індустріальної оливи для устаткування електростанцій - Мисак, Й.С.; Коваленко, Т.П.; Сердюк, В.О. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2014)
Наведено переваги використання присадок в індустріальних оливах. Одержано поліметакрилатні присадки на основі лаурилметакрилату та метилакрилату в бензоліта досліджено їх фізико-хімічні властивості. Якісний склад присадки підтверджено результатами інфрачервоної спектроскопії. Показано вплив концентрації та складу присадки на реологічні властивості оливи І-20А. Описано криві в’язкості для отриманих систем. За отриманими величинами кінематичної в’язкості знайдено значення індекса в’язкості для кожного зразка. Досліджено депресорні властивості мастильного матеріалу. Зведено у таблицю експлуатаційні властивості індустріальної оливи із вмістом присадки 1–4 % (мас.). На чотирикульковій машині тертя проведено випробуванняп ротизношувальних властивостей легованої індустріальної оливи І-20А. Встановлено оптимальну концентрацію присадки в оливі, за якої покращуються в’язкісно-температурні, депресорні та протизношувальні властивості. Запропоновано застосовувати одержаний мастильний матеріал для боротьби з тертям та зносом елементів устаткування електричних станцій. Приведены преимущества использования присадок в индустриальных маслах. Получены полиметакрилатные присадки на основе лаурилметакрилата и метилакрилата в бензоле и исследованы их физико-химические свойства. Качественный состав присадки подтвержден результатами инфракрасной спектроскопии. Показано влияние концентрации и состава присадки на реологические свойства масла И-20А. Описаны кривые вязкости для полученных систем. По полученным величинам кинематической вязкости найдены значения индекса вязкости для каждого образца. Исследованы депрессорные свойства смазочного материала. Сведены в таблицу эксплуатационные свойства индустриального масла с содержанием присадки 1–4 % (мас.). На четырех шариковой машине трения проведены испытания противоизносных свойств легированного индустриального масла И-20А. Установлена оптимальная концентрация присадки в масле, прикоторой улучшаются вязкостно-температурные, депрессорные и противоизносные свойства. Предложено использовать полученный смазочный материал для борьбы с трением и износом элементов оборудования электрических станций. The advantages of the use of additives in industrial oils are given. Polymethacrylate additives were obtained based on lauryl methacrylate and methyl acrylate in benzene and their physicochemical properties were investigated. The qualitative composition of additive was confirmed by infrared spectroscopy. It was shown the effect of the concentrationand composition of the additive upon the rheological properties of oil I-20A. The viscosity curves of the obtained systems are described. By the obtained values of the kinematic viscosity was found viscosity index for each sample. Depressant properties of the lubricant were investigated. Performance characteristics of industrial oil with the additive of1–4 wt. % were tabulated. Anti-wear properties of doped industrial oil I-20A were tested on the four-ball friction machine. An optimal concentration of additive that improves the viscosity-temperature, depressant and anti-wear properties of the oil has been determined. It was proposed to use the obtained lubricant for protection of equipment elements of power plants from friction and wear.