Малоотходные процессы очистки сточных вод от сульфатов и хлоридов - Трус, И.Н.; Грабитченко, В.Н.; Гомеля, Н.Д. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2014)
В связи с ухудшающейся экологической ситуацией, что приводит к загрязнению водных ресурсов, наиболее рациональным решением проблемы их очистки является создание малоотходных технологий деминерализации воды. Это позволит повысить эффективность использования местных водных ресурсов и решить проблему обеспечения предприятий и населения качественной водой. Исследованы процессы ионообменного разделения хлоридов и сульфатов на высокоосновном анионите АВ-17-8 в Cl–-форме в динамических условиях. Установлена зависимость между эффективностью процесса и величиной и соотношением хлорид- и сульфат-анионов в растворе. Изучены процессы регенерации анионита, а также зависимость степени регенерации от концентрации и удельного расхода регенерационных растворов. Разработан способ восстановления регенерационного раствора хлоридом кальция, что позволяет его повторное использование.Полученные данные позволили разработать эффективный метод очистки минерализованных вод. У зв’язку з екологічною ситуацією, яка погіршується, що призводить до забруднення водних ресурсів, найбільш раціональним рішенням проблеми їх очищення є створення маловідходних технологій демінералізації води. Це дасть змогу підвищити ефективність використання місцевих водних ресурсів та вирішити проблему забезпечення підприємств та населення якісною питною водою. Досліджено процеси іонообмінного розділення хлоридів та сульфатів на високоосновному аніоніті АВ-17-8 у Cl–-формі у динамічних умовах. Встановлено залежність між ефективністю процесу та величиною та співвідношенням хлорид- та сульфат-аніонів у розчині. Вивчено процеси регенерації аніоніту, а також залежність ступеня регенерації від концентрації та питомої витрати регенераційних розчинів. Розроблено спосіб відновлення регенераційного розчину хлоридом кальцію, що дозволяє його повторне використання. Отримані дані дали змогу розробити ефективний метод очищення мінералізованих вод. For today, due to the deteriorating environmental situation, which leads to the deterioration of water resources and their quality, the most rational solution is to create alow-waste technologies of water demineralization. The data obtained allowed us to develop an effective method of saline water purification. Processes of chloride and sulfate ion exchange separation on highly basic anionite AV-17-8 in Cl–-form at dynamic conditions were studied in this paper. The dependence between process efficiency, size and ratio of chloride and sulfate anions in solution were established. Process of anionite regeneration and the dependence of regeneration degree from concentration and unit consumption of regeneration solutions were studied. Method of restoring regeneration solutions bycalcium chloride, which allows them to be reuse, is developed. This will allow more efficientuse of local water resources and also solve the problem of enterprises and population supply by quality water.