Цінність праці та працівника в ідеології розвитку трудової сфери - Дейч, М.Є.; Шастун, А.Д. (Управління економікою: теорія та практика, 2016)
Розкрито сутнісні ознаки природи феномену «праці» в епоху постіндустріального суспільства, визначено основні проблеми у сфері праці України, що призводять до зниження цінності праці. Акцентовано увагу на необхідності застосування інноваційних підходів до модернізації суспільних відносин на засадах соціальної відповідальності. Визначено критерії досягнення цілей розвитку трудової сфери і підвищення цінності праці і працівника в Україні на засадах ціннісної конкурентоспроможності. Наведено напрями удосконалення соціально-трудових відносин (СТВ) в Україні на сучасному етапі для забезпечення збалансованого суспільного розвитку й соціально-економічного прогресу на засадах консолідованої соціальної відповідальності усіх суб’єктів СТВ - держави, роботодавців, профспілок, людини праці, а також бізнесу, інститутів громадянського суспільства, міжнародних партнерів. Раскрыта сущность феномена «труда» в эпоху постиндустриального общества, определены основные проблемы в сфере труда в Украине, приводящие к снижению ценности труда. Акцентировано внимание на необходимости применения инновационных подходов к модернизации общественных отношений на принципах социальной ответственности. Определены критерии достижения целей развития трудовой сферы и повышения ценности труда и работника в Украине на основе ценностной конкурентоспособности. Приведены направления усовершенствования социально-трудовых отношений (СТО) в Украине на современном этапе для обеспечения сбалансированного общественного развития и социально-экономического прогресса на основе консолидированной социальной ответственности всех субъектов СТО - государства, работодателей, профсоюзов, человека труда, а также бизнеса, институтов гражданского общества, международных партнеров. The article reveals the essence of the phenomenon of "work" in the era of post-industrial society, identified key issues in the labour sphere in Ukraine, which leads to a decrease in the value of work and values of the employee. The attention is focused on the need for innovative approaches to the modernization of social relations on principles of social responsibility. It identifies directions of perfection of social and labour relations in Ukraine at the present stage to ensure a balanced social and economic development through the consolidated social responsibility of all actors - the state, employers, trade unions, human labor as well as business, civil society, international partners.