Проблеми активізації інноваційних процесів на промислових підприємствах України - Ковчуга, Л.І. (Управління економікою: теорія та практика, 2016)
Розглянуто стан інноваційної діяльності промислових підприємств України. Проаналізовано інноваційні процеси на промислових підприємствах за їх розмірами та визначено, що у всіх секторах економіки найбільш активно інноваційною діяльністю займаються великі підприємства. У промисловості частка інноваційно активних підприємств (великих, середніх і малих) є вищою за інші сектори економіки. Здійснено порівняння з Європейським Союзом та виявлено аналогічну тенденцію, визначено причини,що її обумовлюють. Виокремлено бар’єри, які перешкоджають активізації інноваційної діяльності у промисловості України: високі ризики, притаманні українській економіці, обмеженість доступу до джерел фінансування, загострення політичної ситуації, неякісне інституціональне забезпечення інноваційних процесів та ін. Підкреслено провідну роль держави у вирішенні існуючих проблем. Рассмотрено состояние инновационной деятельности промышленных предприятий Украины. Проанализированы инновационные процессы на промышленных предприятиях по их размерам и определено, что во всех секторах экономики наиболее активно инновационной деятельностью занимаются крупные предприятия. В промышленности доля инновационно активных предприятий (крупных, средних и малых) выше, чем в других секторах экономики. Сделано сравнение с Европейским Союзом и выявлена аналогичная тенденция, определены обусловливающие ее причины. Выделены барьеры, препятствующие активизации инновационной деятельности в промышленности Украины: высокие риски, присущие украинской экономике, ограниченность доступа к источникам финансирования, обострение политической ситуации, некачественное институциональное обеспечение инновационных процессов и др. Подчеркнута ведущая роль государства в решении существующих проблем. The article considers the condition of innovative activity of industrial enterprises of Ukraine. Innovative processes in industrial enterprises by their size are analysed and it is determined that in all sectors of the economy the most innovative are large enterprises. The share of innovative enterprises (large, medium and small) in industry is higher than in other sectors of the economy. The comparison are made between Ukraine and the European Union, a similar trend and the reasons for its driving are revealed. The barriers that are hindered the development of an innovative process in the industry of Ukraine are identified: high risks which inherent to the Ukrainian economy, limited access to sources of financing, deterioration of the political situation, poor institutional support for innovation processes, etc. The leading role of the state in solving existing problems is stressed.