Безреагентне очищення стічних вод від натрію гіпохлориту у кавітаційних полях - Яворський, В.Т.; Гнатишин, Н.М.; Знак, З.О. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2015)
Виконано комплекс досліджень з розкладу натрію гіпохлориту як компонента стічних вод за ізотермічних умов у кавітаційних полях, що виникають під дією акустичних коливань ультразвукового діапазону. Встановлено вплив початкової температури середовища та потужності ультразвукового випромінювання на головні кінетичні параметри процесу, його тривалість та питомі енергетичні витрати на розклад натрію гіпохлориту. Висловлено припущення, що під час кавітаційного розкладу натрію гіпохлориту утворюються сильні окисники, наприклад, озон. Показано, що розклад натрію гіпохлориту під дією ультразвукових коливань відбувається значно інтенсивніше, ніж у промисловому каталітичному процесі, питомі енерговитрати на розклад натрію гіпохлориту є суттєво меншими. Выполнен комплекс исследований по разложению гипохлорита натрия как компонента сточных вод при изотермических условиях в кавитационных полях, возникающих под действием акустических колебаний ультразвукового диапазона. Установлено влияние начальной температуры среды и мощности ультразву- кового излучения на основные кинетические параметры процесса, его длительностьи удельные энергети-ческие затраты на разложение гипохлорита натрия. Сделано предположение, что во время кавитационного разложения гипохлорита натрия образуются сильные окислители, например, озон. Показано, что разложение гипохлорита натрия под воздействием ультразвуковых колебаний происходит значительно интенсивнее, чем впромышленном каталитическом процессе, а удельные энергозатраты на разложение гипохлорита натрия существенно ниже. The complex of studies on the decomposition of sodium hypochlorite as a component of wastewater under isothermal conditions in the cavitation fields produced under the influence of acoustic vibrations ultrasound range is made. The influence of the initial temperature of the environment and the power of ultrasonic radiation on the main kinetic parameters of the process, its duration and specific energy consumption for the decomposition of sodium hypochlorite are defined. We suggest that during cavitation decomposition sodium hypochlorite strong oxidants such as ozone are produced. It is shown that the decomposition of sodium hypochlorite under the influence of ultrasonic vibrations is much more intense than in industrial catalytic processes, and specific energy consumption for the decomposition of sodium hypochlorite is much lower.