Сучасні проблеми паливозабезпечення та паливоспоживання ТЕС України - Чернявський, М.В. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2015)
Розглянуто ресурси енергетичного вугілля в Україні, особливості його видобутку та збагачення, розподіл за марками у видобутку та споживанні тепловими електростанціями. Проаналізовано динаміку виробництва та споживання енергетичного вугілля за роки незалежності, вплив впровадження нормативних документів та прогресивних цінових шкал на покращення якості вугільної продукції та витіснення газу та мазуту з паливної бази ТЕС. Рассмотрены ресурсы энергетического угля в Украине, особенности его добычи и обогащения, распределение по маркам в добыче и потреблении тепловыми электростанциями. Проанализированы динамика производства и потребления энергетического угля за годы независимости, влияние внедрения нормативных документов и прогрессивных ценовых шкал на улучшение качества угольной продукции и вытеснение газа и мазута из топливной базы ТЭС. In the article the resources of thermal coal in Ukraine, the features of its mining and enrichment, rank distribution in its production and consumption of thermal power plants are observed. The dynamics of steam coal mining and consumption during the years of independence, the impact of the regulations implementation and of progressive price scale to improve coal quality and displacement of gas and fuel oil from thermal power plants fuel base are analyzed.