Моделювання тарифо- та ціноутворення на роздрібному ринку електричної енергії України в нових умовах функціонування - Куцан, Ю.Г.; Блінов, І.В.; Іванов, Г.А. (Электронное моделирование, 2017)
Розглянуто проблемні питання, які виникають в процесі моделювання тарифо-та ціноутворення на роздрібному ринку електричної енергії України в нових умовах функціонування. Виконано порівняння структури ціни для споживача в існуючій та новій моделях ринку електричної енергії України. Наведено рекомендації щодо розрахунку тарифів для споживачів, оператора системи передачі та оператора системи розподілу в новій моделі ринку електричної енергії. Запропоновано підходи та припущення щодо визначення вхідних даних, необхідних для моделювання цін на роздрібному ринку до запровадження повномасштабного ринку електричної енергії. Рассмотрены проблемные вопросы, возникающие в процессе моделирования тарифо-и ценообразования на розничном рынке электрической энергии Украины в новых условиях функционирования. Выполнено сравнение структуры цены для потребителя в существующей и новой моделях рынка электрической энергии Украины. Приведены рекомендации относительно расчета тарифов для потребителей, оператора системы передачи и оператора распределительной системы в новой модели рынка электрической энергии. Предложены подходы и предположения относительно определения исходных данных, необходимых для моделирования цен на розничном рынке до внедрения полномасштабного рынка электрической энергии. The problems have been considered arising in the process of modeling tariff and price formation on the retain market of electrical energy of Ukraine in new conditions of functioning. The structure of customer’s price in the current model of the market of electrical energy in Ukraine was compared with the structure in the new model. Recommendations were presented in respect of rating for consumers, transfer system operator and operator of distribution system in the new model of the market of electrical energy. Approaches and suppositions were offered in respect of determining initial data required for modeling the process on the retain market prior to introduction of the full-scale market of electrical energy.