Археологічні пам'ятки ХІ–XV ст. Ніжина: компаративний аналіз історіографічної традиції та археологічних даних - Пархоменко, О.Г. (Сіверщина в історії України, 2015)
Вивчення середньовічного періоду історії Ніжина викликало неоднозначні висновки дослідників. Увага приділяється
історіографічній традиції та сучасним археологічним даним,
що стосуються середньовічного періоду історії Ніжина.
Розглянуто питання щодо заснування міста, його розвитку у
давньоруський час, існування у післямонгольский період тощо. Изучение средневекового периода истории Нежина
вызвало неоднозначные выводы исследователей. Внимание
уделяется историографической традиции и современным
археологическим данным, касающимся средневекового периода
истории Нежина. Рассмотрены вопросы относительно
основания города, его развития в древнерусские времена,
существования в послемонгольский период и т.д. The study of the medieval period of Nizhin’s history has
been controversial research findings. The attention is paid to the
historiographical tradition and modern archaeological data relating
to the history of the medieval period of Nizhin. The questions
concerning the founding of the city, its development in ancient times,
the existence of a post-Mongol period, etc. are considered.