Населення ХІІ–ХІІІ ст. селища Ліскове за даними краніології - Долженко, Ю.В.; Веремейчик, О.М. (Сіверщина в історії України, 2015)
У статті розглянуто результати комплексного
дослідження могильника давньоруського поселення Ліскове,
розташованого в західній частині Чернігівського Полісся.
Проаналізовано залишки людей, похованих у грунтовому
могильнику в XIІ – першій половині XIII ст. Проведено
порівняльний аналіз морфологічних ознак цієї вибірки зі
слов'янським населенням Східної Європи X–XIV ст. Визначено,
що за даними краніометрії простежується зв'язок чоловічої доліхокранної серії з антропологічними матеріалами, виявленими на територіях, що належали кривичам, полянам та групі сільських поховань з Автуничів, розташованій в східній частині Чернігівського Полісся. Чоловічу групу, певною мірою, можна віднести до Понтійського (Неопонтійського) антропологічного типу. Жіноча вибірка за даними краніометрії – мезокранна, статистично і, певною мірою, морфологічно близька до вибірки поселення Бучак з полянської території. В статье рассмотрены результаты комплексного
исследования могильника древнерусского поселения Лесковое,
расположенного в западной части Черниговского Полесья.
Проанализированы остатки людей, погребенных в грунтовом
могильнике в ХІІ – первой половине ХІІІ вв. Проведен
сравнительный анализ морфологических признаков этой
выборки со славянским населением Восточной Европы X–XIV вв.
Определено, что по данным краниометрии прослеживается
связь мужской долихокранной серии с антропологическим
материалом, обнаруженным на территориях, которые
принадлежали кривичам, полянам и группе сельских
погребений из Автуничей, расположенной в восточной части
Черниговского Полесья. Мужскую группу, в определенной
степени, можно отнести к Понтийскому (Неопонтийскому)
антропологическому типу. Женская выборка, по данным
краниометрии, мезокранна, статистически, и в определенной
степени, морфологически, близка к выборке поселения Бучак с полянской территории. In the article, the results of complex investigation of the burial
of Liskove’s ancient Russ population situated in Chernihiv Polissia
western part have been surveyed. The remains of people buried in
soil tomb in XIІ – first part of XIII cent. have been analyzed. The
contrastive analysis of morphological features of this sample with
X-XIV Eastern Europe’s Slavic population has been conducted. It
has been denoted that according to the craniometry the connection
is observed between make dolichocranic series and anthropological
materials having been found on the territories that belonged to
Kryvychi, Poliany and group of rural burials from Avtunychi situated
in Chernihiv Polissia eastern part. To some extent male sample can
be referred to Pontic (Neo Pontic) anthropological type. According
to craniometrical data female sample is mezocranial, statistically
and to some extent morphologically alike to the sample of Buchak’s
population from Polians’ territory.