Монетні скарби колишньої столиці Гетьманщини м. Глухова та його округи (друга половина XVII–XVIII ст.) - Бєлашов, В.І.; Клюєв, А.М. (Сіверщина в історії України, 2015)
У статті на основі архівного, музейного, інформаційного і
колекційного матеріалів здійснено огляд монетних скарбів передстоличного і столичного періодів міста Глухова та його округи.
Об'єктом дослідження є монетні скарби Глухівщини, про
які можна дізнатися з нумізматичних колекцій Глухівського
краєзнавчого музею дореволюційного, післяреволюційного і
сучасного часу, опису і складу скарбів, знайдених у кінці ХІХ –
першій чверті ХХІ ст. у м Глухові та на його околицях.
Предметом дослідження стали монети різних країн
та їх вартісні номінали, що брали участь у грошовому обігу
Гетьманщини другої половини XVII–ХVIIІ ст.
Джерельну базу з вивчення цього питання типологічно слід
розділити на такі групи:
1) нумізматичні пам'ятки, спеціальні дослідження та
статті, де системно відображені і опрацьовані монетні
знахідки різних вартісних номіналів кількох країн, що проводили
торгівлю в українських землях;
2) матеріали особистих колекцій і знахідок з описом
вартісних показників, для яких характерні назви монетних
дворів, де вони карбувались, легенди, хронологічні показники.
3) історіографічні напрацювання, що представлені
невеликими групами праць: монографічним напрацюванням
О.А Бакальця, монографією В.І. Бєлашова, одноосібними
статтями А. Армен та О. Онопрієнко. В статье на основе архивного, музейного, информационного и
коллекционного материалов сделан обзор монетных кладов предстоличного и столичного периодов города Глухова и его округи.
Объектом исследования являются монетные клады
Глуховщины, о которых можно узнать из нумизматических
коллекций Глуховского краеведческого музея дореволюционного,
послереволюционного и современного времени, описания и
состава кладов, найденных в конце XIX – первой четверти
XXI в. в городе Глухове и его окрестностях.
Предметом исследования стали монеты разных стран и их
ценностные номиналы, которые принимали участие в денежном
обращении Гетманщины второй половины XVII – XVIII ст.
Источниковедческую базу по изучению этого вопроса
типологически следует разделить на следующие группы:
1) нумизматические памятники, специальные исследования
и статьи, где системно отражены и изучены монетные
находки различных ценностных номиналов нескольких стран,
проводивших торговлю в украинских землях;
2) материалы личных коллекций и находок с описанием
ценностных показателей, для которых характерны названия
монетных дворов, где они чеканились, легенды, хронологические показатели;
3) историографические источники, представленные
небольшими группами работ: монографической наработкой
А.А. Бакальца, монографией В.И. Белашова, авторскими
статьями А. Армен и Е. Оноприенко. On the basis of archival, museum, informative and collection
material author examined the coin hoards before capital and capital
periods of city Hlukhiv and its neighborhood.
Object is a coin treasures of Hluhivschina which can be
found in numismatic collections of Hlukhiv local museum of prerevolutionary,
revolutionary and after modern times, descriptions
and part treasure found at the end of XIX – the first quarter of the
XXI century in Hlukhiv and the surrounding area.
The subject of the study were coins of different countries
and their cost denominations, involved in money circulation of
Hetmanate in second half of XVII - XVIII century.
Source base to study this issue in type should be divided into
the following groups:
1. Numismatic attractions, special studies and articles.
They systematically recorded and processed coin finds of various
denominations cost several countries that conducted trade in
Ukrainian lands.
2. Materials personal collections and findings describing the
cost parameters. They are characterized by the name mints where
they were minted, legends, cost parameters.
3. Historiographical developments are small groups of works:
1. monographic operating time of O.A Bakalets, monograph of V. I
Belashov, 2. the sole article of A. Armen and O. Onopriyenko.