Стан та розвиток музичної освіти на Сіверщині за доби Гетьманщини - Біліченко, В.П. (Сіверщина в історії України, 2015)
У статті на основі архівних матеріалів та першоджерел
у галузі культурно-мистецької освіти піднімається і
розкривається питання творчого розквіту музичного
потенціалу одного із найбільш розвинутих регіонів України
за доби Гетьманщини – Чернігово-Сіверщини. Означено
роль гетьмансько-старшинської еліти та духовенства щодо
підтримки розвитку музичної освіти у Чернігово-Сіверському
краї. Висвітлено діяльність центрів музично-педагогічної
думки Сіверщини – Глухівської музичної школи та Чернігівського
колегіуму. Описано становлення та розвиток у краї музичних
цехів, приватних осередків музичної освіти, діяльність
маєткових високопрофесійних кріпацьких хорових капел та інструментальних оркестрів. В статье на основании архивных материалов и первоисточников в области культурного образования и искусства
поднимается и раскрывается вопрос творческого расцвета
музыкального потенциала одного из наиболее развитых регионов Украины в эпоху Гетманщины – Чернигово-Северщины.
Определена роль гетманско-старшинской элиты и духовенства
в поддержке развития музыкального образования в Чернигово-Северском крае. Освещена деятельность центров музыкально-педагогической мысли Северщины – Глуховской музыкальной
школы и Черниговского коллегиума. Описано становление и
развитие в крае музыкальных цехов, частных центров музыкального образования, деятельность высокопрофессиональных
крепостных хоровых капелл и инструментальных оркестров. Based on archives and primary sources this article raises and
exposes the question of musical potential of one of the most developed
regions of Ukraine during the Hetmanship – the region of Chernihiv
and Siverschyna. The role of hetman and senior representative elite
as to the support of musical education in the region of Chernihiv
and Siverschyna is especially stressed. The article also describes
the creativity of main musical educational centers of Siverschyna
– Hlukhiv musical school and Chernihiv collegium. Formation and
development of musical corporations, private centers of musical
education, creativity of estate highly-qualified serf choir chapels as
well as instrumental orchestras are also depicted in the article.