Термодинамические свойства нанокристаллического и микронного порошка 2H-WS2 при низких температурах - Муратов, В.Б.; Куликов, Л.М.; Кёниг, Н.Б.; Захаров, В.В. (Інститут проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України, 2008)
Теплоємність нанокристалічного та мікронного порошків 2Н-WS2 досліджено адіабатичним методом в інтервалі температур 60–300 К. На основі отриманих результатів розраховані та рекомендовані до практичного застосування значення основних термодинамічних функцій цієї сполуки за стандартних умов. Особливості поведінки низькотемпературної теплоємності нанокристалічних і мікронних порошків дисульфіду вольфраму 2Н-WS2 обговорено з урахуванням кристалохімічних властивостей його шаруватої структури. Heat capacity of nanocrystalline and micron 2Н-WS2 powders is determined by an adiabatic method in the temperature interval 60–300 K. On the ground of obtained results, values of the fundamental thermodynamic functions for 2Н-WS2 at standard conditions were calculated and recommended to practical application. Discovered features of behaviour of low-temperature heat capacities of 2Н-WS2 nanocrystalline and micron powders were discussed in view of layered structure of tungsten disulfides.