Синтез ферромагнитных наноразмерных порошков Fe-Co-Ni. Сообщение ІІІ. Особенности структуры и фазового состава - Кущевская, Н.Ф.; Перекос, А.Е.; Войнаш, В.З.; Залуцкий, В.П.; Кущевский, А.Е.; Олешко, А.И.; Рудь, Н.Д.; Уварова, И.В. (Інститут проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України, 2008)
Методом рентгеноструктурного и микрорентгеноспектрального анализов с привлечением данных электронной микроскопии изучены кристаллическая структура, морфология и фазовый состав наноразмерных магнитных порошков, полученных восстановлением оксалатов железа, кобальта и никеля в углеродосодержащей газовой среде. Сравнение данных фазового и микрорентгеноспектрального анализов позволили установить факт наличия в восстановленных порошках достаточного количества несвязанного углерода, не образующего фазы карбидов, которому можно приписать роль экранирующего компонента, препятствующего окислению металлической фазы. По данным рентгеноструктурного анализа проведена оценка плотности дислокаций в исследованных образцах. Методом рентгеноструктурного та мікрорентгеноспектрального аналізів із залученням електронної мікроскопії вивчено кристалічну структуру, морфологію та фазовий склад нанорозмірних магнітних порошків, одержаних відновленням оксалатів заліза, кобальту та нікелю в газовому середовищі, що містить вуглець. Порівняння даних фазового та мікрорентгеноспектрального аналізів дали змогу встановити факт наявності у відновлених порошках достатньої кількості вільного вуглецю, який не утворює карбідів і якому можна приписати роль екрануючого компонента, що перешкоджає окисненню металевої фази. Згідно з даними рентгеноструктурного аналізу проведено оцінку щільності дислокацій у досліджених зразках. Crystal structure, morphology and phase composition of nanosized magnetic powders prepared by reduction of Fe, Ni and Co from oxalates in carbon contained gas media has been studied by X-ray phase and X-ray spectrum analysis and electron microscopy. The comparison of X-ray phase and X-ray spectrum analysis data allowed establishing the fact of free carbon presence and absence of carbide phases. Carbon can have a shielding action preventing the metals against oxidation. The dislocation density has been evaluated by X-ray analysis.