Термодинамічні властивості вуглецевих нанотрубок - Литвиненко, В.Ф. (Інститут проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України, 2008)
Проаналізовано опубліковані результати досліджень теплоємності вуглецевих одно- та багатошарових нанотрубок. Обговорено фактори, що впливають на результати термодинамічних досліджень вуглецевих нанотрубок. На основі найнадійніших значень теплоємності розраховано і наведено основні термодинамічні функції цих форм вуглецю в інтервалі температур 0—300 К. Підкреслено необхідність уточнення апробованими методами калориметрії значень теплоємності вуглецевих нанотрубок за температури понад 200 К. Проанализированы опубликованные к настоящему времени результаты исследований теплоемкости углеродных одно- и многослойных нанотрубок. Обсуждаются факторы, влияющие на результаты термодинамических исследований углеродных нанотрубок. На основе наиболее надежных значений теплоемкости рассчитаны и приведены основные термодинамические функции этих форм углерода в интервале температур 0—300 К. Отмечена необходимость уточнения апробированными методами калориметрии значений теплоемкости углеродных нанотрубок при температурах выше 200 К. The results of researches of single-wall and multiwall carbon nanotubes heat capacity were analysed at the present time. The factors influencing the results of thermodynamic studies of carbon nanotubes are discussed. The fundamental thermodynamic functions of these carbon nanotubes were calculated and given in the interval temperatures 0-300 K on a base most reliable values of heat capacity. The necessity of accurate definition of behaviour of carbon nanotubes heat capacity were designed at temperatures above 200 K by approved methods.