Состав земной коры Ингульского мегаблока Украинского щита (типы коры) и закономерности размещения месторождений рудных полезных ископаемых - Старостенко, В.И.; Куприенко, П.Я.; Макаренко, И.Б.; Савченко, А.С.; Легостаева, О.В. (Геофизический журнал, 2017)
В межах Інгульського мегаблоку Українського щита за даними тривимірного густинного моделювання в масштабі 1 : 200 000 визначені потужності умовно виділених "гранітного", "діоритового", "базальтового" шарів, які мають за кордоном назву верхньої, середньої та нижньої кори та приведена їх характеристика. По відношенню потужності кожного шару до загальної потужності кори, яке виражається в долях, виділені чотири типи кори: гранітний, діоритовий, лейкобазальтовий, базальтовий. Оскільки склад земної кори є важливим фактором оцінки перспективності на корисні копалини, проведено зіставлення розташування родовищ рудопроявів гідротермального і гідротермально-метасоматичного генезису зі схемою речовинного складу. Установлено, що більша частина родовищ корисних копалин приурочена до блоків гранітно-діоритового і діоритового типів кори, а менша - тяжіє до блоків лейко-базальтового та базальтового типів. Within the Ingul Megablock of the Ukrainian Shield, according to the data of three-dimensional density modeling, at the scale of 1 : 200 000, the thickness of conditionally allocated "granite", "diorite", "basalt" layers, which abroad have the name of the upper, middle and lower crust, are determined and their characteristic is given. In relation to the thickness of each layer to the total crust, which is expressed in parts, four types of crust are distinguished: granite, diorite, leuco-basalt, basalt. Since the composition of the Earth s crust is an important factor in assessing the prospects for minerals, acomparison of the location of the ore deposits of manifestations of hydrothermal and hydrothermalmetasomatic genesis with a real composition scheme is made. It is established that most of the deposits of minerals are confined to blocks of granitic-diorite and diorite types of crust, and the smaller - gravitates to blocks of leuco-basalt and basalt types.