Характеристики радиоактивных аэрозолей в помещении 211/2 объекта "Укрытие" в 2012 г. - Огородников, Б.И.; Хан, В.Е.; Ковальчук, В.П. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2014)
Представлены радионуклидный состав, дисперсность и концентрации аэрозолей в помещении 211/2 объекта «Укрытие» в 2012 г., измеренные с помощью трехслойных фильтров Петрянова. Установлено, что концентрация суммы долгоживущих бета-излучающих нуклидов-продуктов Чернобыльской аварии, как правило, колебалась в диапазоне 1 – 40 Бк/м³. Из соотношения концентраций ¹³⁷Cs/Σβ = 0,26 и ¹³⁷Cs/²⁴¹Am = 31 следовало, что в помещение 211/2 поступал воздух из помещений, где происходит деструкция лавообразных топливо-содержащих материалов и их частичный переход в аэрозольное состояние. Носителями радионуклидов-продуктов аварии были аэрозоли крупнее 1 мкм. Максимальное содержание радона достигало 100 Бк/м³. Носителями дочерних продуктов радона и торона были преимущественно частицы диаметром 0,1 – 0,3 мкм. Концентрации ²¹²Pb – дочернего продукта торона – колебались от 1 до 10 Бк/м³. Представлено радіонуклідний склад, дисперсність і концентрації аерозолів у приміщенні 211/2 об'єкта «Укриття» у 2012 р. Проби відбирали на тришарові фільтри Петрянова. Установлено, що концентрація суми довгоіснуючих бета-випромінюючих нуклідів-продуктів Чорнобильської аварії коливалася в діапазоні 1 – 40 Бк/м³. Зі співвідношення концентрацій ¹³⁷Cs/Σβ = 0,26 і ¹³⁷Cs/²⁴¹Am = 31 випливало, що до приміщення 211/2 надходило повітря з приміщень, де відбувається деструкція лавоподібних паливовмісних матеріалів та їхній частковий перехід в аерозольний стан. Носіями радіонуклідів були аерозолі крупніше 1 мкм. Максимальний вміст радону досягав 100 Бк/м³. Носіями дочірніх продуктів радону і торону були переважно частинки діаметром 0,1 - 0,3 мкм. Концентрації ²¹²Pb - дочірнього продукту торону - коливалися від 1 до 10 Бк/м³. Radionuclide composition, volume activity and dispersity are presented in “Ukryttya” object premise 211/2 in 2012 year. The samples were taken with using Petryanov's three-layer filters. It was stated that concentration of betaradiating aerosol-carriers (90Sr + 90Y and ¹³⁷Cs), as a rule, was fluctuating within the range of 1 – 40 Bq/m³. The ratio of ¹³⁷Cs/Σβ = 0,26 and ¹³⁷Cs/²⁴¹Am = 31 had indicated that the air came in premise 211/2 from premises, where the destruction of lava-like fuel materials and a partial transfer in the aerosol state. Their carriers were the particles with active median aerodynamic diameter 1– 8 μm. Maximal concentration of radon made near 100 Bq/m³. The carriers of daughter products of radon and thoron were the particles with active median aerodynamic diameter 0,1 – 0,3 μm. Volumetric activity of ²¹²Pb was fluctuating within the range of 1 – 10 Bq/m³.