Критерії щодо перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему - Батій, В.Г.; Єгоров, В.В.; Рудько, В.М.; Щербін, В.М. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2015)
Проведено аналіз критеріїв розподілу радіоактивних відходів (РАВ) об’єкта «Укриття» на довго- та короткоіснуючі та за активністю. Показано, що до короткоіснуючих РАВ належать низькоактивні та незначна частина середньоактивних відходів. Сотні тисяч кубічних метрів РАВ на верхніх відмітках належать до довгоіснуючих середньоактивних відходів і організація їхнього захоронення в стабільних геологічних формаціях є нереалістичною задачею. Запропоновано створити спеціальне сховище для таких РАВ, а в стабільних геологічних формаціях захоронювати тільки високоактивні відходи. Выполнен анализ критериев разделения радиоактивных отходов (РАО) объекта "Укрытие" на долго- и краткосуществующие и по их активности. Показано, что к краткосуществующим РАО принадлежат низкоактивные и незначительная часть среднеактивных отходов. Сотни тысяч кубических метров РАО на верхних отметках принадлежат к долгосуществующим среднеактивным отходам. Организация захоронения таких отходов в стабильных геологических формациях является нереалистичной задачей. Предложено создать специальное хранилище для таких РАО, а в стабильных геологических формациях захоранивать только высокоактивные отходы. The analysis of criteria of division of radioactive wastes (RAW) of object "Ukryttya" is executed on short-lived and long-lived, and their activity. It is shown that to short-lived RAW underactive belong and insignificant part of medium-activity waste. Hundreds of thousands of m3 of RAW on overhead marks belong to long-lived medium-activity wastes. Organization of burial place of such wastes in stable geological structures is an unrealistic task. It is suggested to create the special depository for such RAW, and buried in stable geological structures high-activity wastes only.