Статистичний аналіз шумів реакторного обладнання на основі теорії гіпервипадкових явищ - Скорбун, А.Д.; Стадник, С.М.; Котеленець, В.Г. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2016)
Проаналізовано статистичні властивості довгих часових рядів даних, які отримуються у процесі безперервного контролю за станом обладнання атомної станції. У даному випадку було проведено збір та обробку результатів вимірювання температури теплоносія на виході з реактора першої петлі головного циркуляційного контура, виміряної за допомогою термопари та термометра опору. З використанням гіперстатистичного аналізу показано, що ці дані мають явно виражені ознаки відсутності статистичної стійкості, що потребує перегляду існуючих підходів до аналізу таких даних. Проанализированы статистические свойства длинных временных рядов данных, которые получают в процессе непрерывного контроля за состоянием оборудования атомной станции. В данном случае были проведены сбор и обработка результатов измерений температуры теплоносителя на выходе из реактора первой петли главного циркуляционного контура, измеренной с помощью термометра сопротивления. С использованием гиперстатистического анализа показано, что эти данные имеют явно выраженные признаки отсутствия статистической устойчивости, что требует пересмотра существующих подходов к анализу таких данных. Statistical properties of long time sets of data, which were obtained during continuous monitoring of nuclear power plant equipment state, have been analyzed. In our case the collection and treatment of the results of measuring of the coolant temperature at the outlet from the reactor the first loop of the main circulation contour. The measurements were carried out with a resistance thermometer. Using hyperstatistical analysis it was shows that the data have clearly marked signs of lack of statistical stability, that requires revising of approaches to the analysis of such data.